Samarbejdspartnere og sponsorer
4H modtager alle indtægter (deltagerbetaling) fra børnene, som går til de enkelte Madskolers gennemførelse. Hverken REMA 1000 eller Landbrug & Fødevarer har på nogen måde andel i indtægterne. REMA 1000 og Landbrug & Fødevarer støtter 4H med midler og arbejdskraft til projektet, således at 4H kan gennemføre så mange Madskoler som muligt. Både REMA 1000 og Landbrug & Fødevarer støtter Madskoler som en del af deres CSR-arbejde, idet de ønsker at støtte op om, at børn lærer om sund mad, kost og motion.
Se vores samarbejdspartnere, sponsorer og ambassadører.
Øvrige samarbejdspartnere og sponsorer
Madskoler er støttet af samarbejdspartnere og sponsorer, som er med til at sprede budskabet om Madskoler.
På sommerens Madskoler er der altid mindst en ret med fisk, så børnene kan lave lækre retter med fisk og lære en masse om fisk. Det er takket være Danmarks fiskeriforening PO, som sponsorerer Madskoler.
Danpo sponsorerer danske fritgående kyllinger til Madskoler, som børnene bruger til at kreere smagfulde og spændende retter af.
Kylling har et højt indhold af protein og flere forskellige vitaminer og mineraler. Kylling er desuden blandt de kødtyper, der har det laveste klimaaftryk. Samtidig har kylling et utal af anvendelsesmuligheder og kan bruges sammen med et væld af tilbehør – det er blot fantasien, der sætter grænser.
Fritgående kyllinger lever et aktivt liv med masser af dagslys, frisk luft og fysisk aktivitet. Kyllingerne bestemmer selv, hvornår de vil spise og drikke, og om de vil være ude i den friske natur eller inde i den lune stald. De er af langsomt voksende race og lever hele deres liv på den samme danske familiegård.
Udenfor kan de slappe af i skyggen under buske eller gå frit omkring og rode i jorden. Udearealerne er naturligt terræn, der gør dem trygge. Friheden, de oplever, afspejler et naturligt kyllingeliv så meget, at de er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse og får 3 hjerter af Fødevarestyrelsen i deres mærkningsordning om ”Bedre Dyrevelfærd”.
Dansk Gartneri støtter Madskolers arbejde med at lære børn om sæsonens mange lækre frugter og grøntsager. Frugt og grønt er helt naturlige ingredienser i næsten alle retter, der laves på Madskoler.
Danske Æg sponsorerer Madskoler, så vi hvert år kan lave lækre retter med æg med børnene. Ud over at lave mad med æg lærer børnene på Madskoler også om æggets egenskaber.
Danske Æg er en forening, hvis medlemmer er andre foreninger, herunder ægproducenter samt virksomheder inden for ægbranchen.
Danske Æg’s formål er at varetage medlemmernes fælles interesser overfor danske og udenlandske myndigheder, andre organisationer via Det Danske Fjerkræraad samt at fremme produktion og afsætning af danske æg og ægprodukter. En række opgaver indenfor blandt andet bekæmpelse af fjerkræsygdomme, miljøforhold med videre er henlagt til løsning via Det Danske Fjerkræraad.
Dava Foods sponsorerer danske økologiske Ingrid ærter og økologisk quinoa til Madskoler, så børnene kan lave lækre retter med proteinrige økologiske bælgfrugter.
Dava Foods er en førende leverandør af æg og plantebaserede produkter i Norden. Virksomheden, der har hovedkontor i Danmark, leverer både økologiske og konventionelle æg samt et bredt udvalg af plantebaserede produkter.
Besøg Dava Foods' egen hjemmeside her: DAVA Foods
Hvert år bidrager F&H of Scandinavia til, at Madskoler kan forkæle vores fantastiske frivillige instruktører med en gave.
F&H of Scandinavia er Skandinaviens førende Brand og Trading House inden for Kitchen, Living, Dining til kundesegmenterne dagligvarehandel, faghandel og B2C. Innovation er i hele koncernen omdrejningspunktet i alle sammenhænge, ved at man konstant udvikler, finder og markedsfører nye produkter i nye former og materialer. Sortimentet byder på mere end 7.000 forskellige varer fordelt på flere end 30 stærke brands, herunder Kähler, Södahl, Blomsterbergs og Margrethe-skålen. Koncernen har hovedsæde i Danmark og har afdelinger i Sverige, Norge og Kina. I alt er der 230 medarbejdere, der hver dag arbejder ud fra kerneværdierne innovation, kompetence, kvalitet, ordentlighed og engagement.
Fødevarestyrelsens mål er at sikre børn og voksnes sundhed, oplyse om sunde madvaner og beskytte forbrugerne mod vildledende markedsføring af fødevarer.
Hos Madskoler tager vi udgangspunkt i de officielle anbefalinger fra Fødevarestyrelsen, når vi planlægger aktiviteter og undervisning til Madskoler. Vi er rigtig stolte af det langvarige samarbejde, vi har med Fødevarestyrelsen.
Lehnsgaard støtter Madskoler med deres lækre rapsolie, som benyttes i madlavningen på Madskoler.
Lehnsgaard – Bornholms Oliemølle A/S producerer koldpresset rapsolie af høj kvalitet. Desuden producerer Lehnsgaard sennep samt en række specialiteter.
Alle råvarerne er dyrket og forarbejdet på Bornholm.
Mejeriernes Skolemælksordning støtter Madskolers arbejde med, at børn får gode sunde vaner og lærer om maden fra jord til bord.
Madskoler bliver sponsoreret af Mejeriernes Skolemælksordning, hvorfor børnene kan få mælk til frokosten hver dag på Madskoler.
Tamaco støtter Madskoler med produkter af mærket FRILANDSGRIS fra Peter & Lene og Nielli og Tommy. De lækre produkter af gris laver børnene til smagfulde retter på Madskoler.
Madskoleambassadører
En række Madskole-ambassadører er med til at sælge det positive budskab om Madskoler.
”Vi er glade for, at nogle vigtige nøglepersoner på fødevare- og sundhedsområdet har valgt at stå som ambassadører for det, der foregår ude på Madskoler. Det, at de mener, der er kvalitet i Madskoler betyder meget, og vi er særligt glade for de mange positive ord, de spreder om Madskoler,” siger Madskolekoordinator Line Damsgaard.
NY tekst afventer - nedenstående er skrevet af tidligere enhedschef for Bæredygtig Mad og Sundhed i Fødevarestyrelsen Anne Pøhl Enevoldsen
Når børn er med i køkkenet, kan der ske forunderlige ting. Køkkenet kan være en kulinarisk legeplads, hvor børnene kan få lyst til at smage nye råvarer, prøve nye køkkenfærdigheder, ja, måske endda opfinde helt nye retter. Under de rette forhold kan de blive små madinnovatører. Men vi kender det alt for godt - i en travl hverdag med mange aktiviteter i familien er det ikke altid, at der er tid eller måske rettere overskud til, at børnene får mulighed for at være med. Og slet ikke på en legende facon.
Netop derfor er jeg begejstret for Madskoler. Her er der både tid og overskud til, at børn og unge får lov til at lege i køkkenet. Gennem leg opstår de gode oplevelser, den gode mad, måltidet og fællesskabet.
Det børnene forhåbentlig også får med hjem, er nye madlavningskompetencer og viden om den mad de spiser og mere generel viden om sund og klimavenlig mad. Når børn oplever begejstringen ved at tilberede og dele et måltid, sår vi små frø til en fremtid, der også indbefatter interesse for og lyst til at gå i køkkenet.
Jeg er glad for at være ambassadør for Madskoler, da vi i Fødevarestyrelsen arbejder for at fremme sundere og mere klimavenlige madvaner – og vi ved, at en af vejene dertil går gennem gode kompetencer i køkkenet. Vi arbejder målrettet med sundere mad i daginstitutioner og skoler via forskellige initiativer, f.eks. ved at lave anbefalinger til professionelle køkkener og køkkenfagligt personale. Vi arbejder også med undervisningsmateriale, hvor vi har fokus på at koble sund mad og pædagogik, dvs. at børnene både får kendskab til råvarerne og sunde og klimavenlige spisevaner.
Der er behov for mange og forskelligartede indsatser for at sikre, at børn får sundere og klimavenlige madvaner. Og for at komme i mål skal vi alle gøre en indsats. Madskoler tager afsæt i det, børnene ved og kan og tilbyder oplevelser med mad, måltider og fællesskab. Dermed styrker vi børnenes kompetencer til at kunne vælge og tilberede den gode, sunde og klimavenlige mad.
Hvem gider lave mad, man ikke selv kan li’ – det kunne man spørge sig selv om? Hvor tit er det, at vi som forældre går i køkkenet og laver mad, vi ikke selv bryder os om? Dette skal vi huske, når vi gerne vil have børnene med i køkkenet.
Det er inspiration og motivation, som skal lokke børnene til at være aktive i køkkenet – her er det ligegyldigt, om det er pandekager, koldskål, falafel eller frikadeller, de inspireres til at lave – bare vi får dem med i køkkenet. For når børn og unge selv lærer at lave mad, øges chancerne for, at de træffer sundere madvalg.
Voksenfornuft er ikke vejen frem, hvis vi skal få børn til at interessere sig for, hvad de spiser. I stedet skal vi tale til børnenes sanser. Gode ingredienser, smag, duft og madglæde er af stor betydning for vores sundhed, trivsel og livskvalitet. Derfor er det gennem sanserne, at vi skal gøre børn nysgerrige, så de får lyst til at smage nye ting og selv give sig i kast med potter, pander og gode råvarer.
Mange børn kan faktisk godt lave mad, og de synes oven i købet, det er sjovt! De vil rigtigt gerne kokkerere – særligt hvis deres voksne ikke blander sig for meget eller ligefrem overtager styringen i køkkenet. Så vi voksne skal i langt højere grad end hidtil blande os udenom og lade børnene tage styringen i køkkenet – i hvert fald engang imellem. Det kan der nemlig komme nogle spændende madvalg ud af. Desuden kan det inspirere familierne til, at de – i højere grad end hidtil – vender tilbage til selv at tilberede mad, der både smager og nærer.
Madskoler er et af de rigtige gode initiativer, hvor børnene finder ud af, at det er sjovt at være i køkkenet, og forældrene finder ud af, at langt de fleste børn vil og kan selv – uden at brænde køkkenet af.
Madskoler tager børns åbenhed og nysgerrighed og lærelyst alvorligt. På Madskoler lærer børnene vigtige kundskaber, der ikke kun handler om mad og måltider, men også om socialt samspil og fællesskab.
Mad og måltider er kernepunkter i vores hverdag og i vores sundhed. Børn, der kan lave og servere god og sund mad, har gode forudsætninger for at få et godt hverdagsliv. Måske kan de også lære forældrene en ting eller to om god mad, om nye retter, madspild og økologi? Og måske får flere børn interessen for at søge en uddannelse og karriere som kost-, ernærings- og sundhedsfaglig. Vi har brug for alle de dygtige hænder og hoveder, vi kan få.
Som formidler af fællesskaber har mad og måltider en helt unik kvalitet. Vi lærer noget om os selv og om hinanden, når vi laver mad sammen. Vi lærer noget om vores egen kultur og om andre kulturer. Vi giver noget videre og udvikler os, når vi spiser sammen.
Alt det kan jeg kun bakke op om, og derfor er jeg en glad ambassadør for Madskoler.
En forståelse for mad og sundhed skaber gode forudsætninger for ens sundhed, velvære og trivsel. For at det skal følge en hele livet, er det vigtigt at det er en del af ens barndom på lige fod med leg og sjov. Mad og madlavning skal være sjovt og spændende samt være medskaber af og indfri en nysgerrighed.
Netop derfor synes jeg Madskoler er et fantastisk koncept.
For hos Madskoler er børnene og deres åbenhed og lærelyst i centrum. Gennem sjove aktiviteter i et rum, hvor ingen dumme spørgsmål findes, lærer børnene gennem handling og får herigennem viden om sund mad og kost. Med den glæde kan børnene tage det, de har lært med sig hjem, når Madskoler slutter. De kan gå hjem og få en snak med deres forældre om fuldkorn, farverige grøntsager og alle de spændende fødevarer de i Madskolers fællesskab har opdaget.
Mad er ofte noget vi laver i fællesskab til os selv og dem vi holder af. Det giver glæde at glæde andre med et godt måltid mad og spise det sammen. Gode oplevelser omkring spisebordet, gør børn sultne på sund mad og inspirerer til at gøre sund mad smagfuld og lækker. Og sund mad udfolder ikke kun vores kreative sind og mætter vores maver. Det fremmer også en sund livsstil, der kan afhjælpe en række sygdomme, herunder kræft.
Når køkkenerne fyldes med grin, leg og fællesskab, så tror jeg på, at det skaber madglæde, mod på madlavning og en forståelse for sund mad og dets indvirkning på kroppen.
Derfor er jeg ambassadør for Madskoler.
Hvor kommer brødet fra? Hvad er ramsløg, skyr og havtorn? Hvilke råvarer er sunde? Hvilke bliver man stærk af og hvilke giver god energi?
Børn har mange spørgsmål, og de søger hele tiden svar. Men svaret på disse vigtige spørgsmål og viden derom fås ikke kun ved at læse "Besøg på Bondegården" eller "Lotte køber ind". Nej, der skal handles og der skal laves mad - og derfor er Madskoler et fantastisk tilbud til børn som, på en sjov og aktiv måde, vil lære mere om råvarer og madlavning - og samtidig møde en masse nye madvenner.
Den nordiske madbølge er over os, og vores dygtige madskribenter og kokke gør alt for at informere os om det nye nordiske guld i form af planter, korn, urter, bær, kerner og andre sunde råvarer, som findes i naturen rundt om os. Så hvorfor ikke give den viden videre og lære børn at passe på, men også at bruge naturen og alle de værdifulde råvarer, som findes derude. Madskoler gør meget ud af at vise børnene, hvor maden kommer fra og hvordan de danske råvarer på en sjov måde trylles om til sunde retter i køkkenet. Børn elsker at være med i køkkenet og hjælpe til, og hvem er ikke altid glad for en ekstra hjælpende hånd i køkkenet - også selv om den er lille.
Gennem mit arbejde som madskribent ved jeg, hvor vigtigt det er at kunne dufte, se, røre og smage på alle de spændende råvarer, som vi bruger i det danske køkken, og den egenskab og mulighed er jeg glad for, at Madskoler er med til at give videre til fremtidens dygtige og interesserede madskribenter og kokke.
Børn og unge har lyst til og brug for at lære at lave mad - og til at spise den sammen.
At lave mad er både kreativt og håndgribeligt og kan være en vigtig afkobling fra mere teoretisk læring. Det efterfølgende måltid rummer både sociale og sanselige oplevelser – og så er der masser af kultur og historie knyttet til den mad vi spiser.
Derfor er det vigtigt at vi har Madskoler – et lystbetonede tilbud til børn og unge der vil lære at lave mad.
At kunne lave mad handler om andet og mere end at kunne følge en opskrift. På Madskoler kan børn og unge hakke, snitte, bage, koge og stege - eksperimentere, smage og lege med maden.
Gennem at lave mad sammen, får de også forudsætninger for at leve et godt liv med sanselige oplevelser og nydelse. Og kan man lave mad, kan man også være med til at sundere madvaner og sikre mindre madspild. Så det er bare om at komme i gang med at finde den nærmeste Madskole – eller starte en ny i nærhed af dig!
Som formand for Foreningen for Madkundskab hilser jeg ethvert initiativ til at skabe madglæde, inspiration og madmod hos børn og unge i Danmark velkomment! Madskoler har været en vigtig aktør i feltet i mange år. Det er en både spændende og vedkommende indsats, hvor krydsfeltet imellem børn, unge og ældre mødes i en fælles interesse om mad i den første uge af skolernes sommerferie. Her overdrager “vi” - altså madkundskabsunderviserne på skolerne - vores faglokaler til “dem” - altså madskolerne. Og så summer det af liv og glade dage. Det vil jeg gerne være ambassadør for!
Mad er selve fundamentet for liv.
Men mad er mere end blot et næringsmiddel; den spiller også en afgørende rolle for vores sociale identitet. Gennem maden kan vi samles, og den kan skabe trivsel og bekæmpe ensomhed. Noget som er særligt i fokus hos børn i disse tider.
Nødvendigheden for at spise og drikke er universel – den gælder for os alle. Derfor bliver mad og måltider også en central del af vores fællesskab. Mad er ikke kun en biologisk nødvendighed; den er også et middel til at skabe og vedligeholde sociale bånd. At dele et måltid udgør en kontakt i folks sociale liv, hvor vi ikke bare deler mad, men også samtaler, oplevelser og følelser.
Som klinisk diætist, har jeg bl.a. en særlig viden omkring, hvad mad består af, hvad kroppen har brug for, og hvordan vi kan holde kroppen sund. Jeg kan dog ikke prale af at være god i et køkken eller fremstille flotte festlige retter. Men jeg nyder at pynte bordet og tale om mad med familien. Jeg oplever, hvor forskellige smage vores egne 3 børn har, og hvor let de interesserer sig for vitaminer, fordøjelsen og smage, når vi taler om det under madlavningen. Det er svært at få børn med i køkkenet som en rutine, men hver gang de er med, er de dygtige til at skære, røre og smage. De bliver stolte, og de lærer. De udvikler præferencer, der kan være sundhedsfremmende resten af deres liv.
Vores yngste vil kun spise fars lasagne, for den de laver sammen er bedst. Vores mellemste kan godt mærke at grønt er godt for maven, og vores ældste kræver, at jeg køber mere salat ind, for det gør en sandwich frisk og sprød ;).
Mad ser jeg som en vigtig katalysator for social interaktion, sundhed og samhørighed. Det skaber rammen om fællesskaber og er med til at forme vores identitet.
Mad er ikke bare mad – det er en del af vores kultur, vores minder og vores traditioner. Det er gennem maden, vi deler historier, skaber nye minder og udtrykker vores kærlighed til dem omkring os.
Derfor er jeg naturligvis Madskole Ambassadør!