Mormor mad med et tvist

Mormor mad med et tvist

Boller i karry, hønsekødsuppe og Ama’rmad med gnavegrønt, er alt sammen eksempler på de retter børn og frivillige laver på dette års Madskoler. Menuen i år står nemlig på mormor mad anno 2022.

Der er godt gang i skolekøkkenerne landet over. Knap 70 steder afholdes denne sommer Madskoler, hvor børn tager grydeskeen i egen hånd og smider forældrene ud af køkkenet. Sammen med en gruppe frivillige instruktører bruger børnene 5 dage i køkkenet. Her bliver der hakket, stegt og bagt, følt, duftet og smagt.


På opdagelse i mormors kogebog
Temaet for årets Madskoler er ”mormormad med et tvist”. Madskoler sætter fokus på madkultur og gode smagsoplevelser, og i år er hovedfokus at modernisere en række velkendte retter og gøre dem lidt sundere – med mindre fedt, flere grøntsager og flere krydderier.

”Vi sender børnene på opdagelse i moderniserede og sundere versioner af de traditionelle danske retter, der passer til 2022. Her er det børnene selv, der står for madlavningen – under kyndig vejledning fra vores dygtige frivillige instruktører, selvfølgelig,” siger Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og landsdækkende koordinator for Madskoler.


Baseret på frivillighed
Alle Madskoler er baseret på frivillig arbejdskraft. Præcis hvor og hvor mange Madskoler, der gennemføres fra år til år afhænger derfor af, hvor mange frivillige, der melder sig. Denne sommer bruger lidt over 300 frivillige 5 dage af deres sparsomme tid på at give børn gode, sjove og lærerige oplevelser med mad.


Sjovt og lærerigt
Madskoler arrangeres af foreningen 4H i et ikke kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000. Og selv om det er sommer og ferie, håber arrangørerne, at børnene også får lidt læring med sig.

”Vores mål er, at børnene på Madskoler har det sjovt samtidig med, at de lærer om vigtige emner som mad, sundhed og madspild,” siger Henrik Dalum, formand i 4H.


Meget mere Madskoler
Allerede nu er planlægningen af efterårsferiens ”3 dage på Madskoler” i gang. Vil du være med som frivillig, kan du tilmelde dig her. Ønsker du at få direkte besked, når der oprettes en Madskole i nærheden af dig, kan du tilmelde dig vores mailservice.