16 år med Madskoler: 25.000 madglade børn har fået oplevelser for livet
Siden Madskoler startede i 2004, har 25.0000 børn fået gode, sjove og ikke mindst lærerige oplevelser med mad. Dette års evaluering giver endnu engang frivillige såvel som arrangører topkarakter til Madskoler – en aktivitet arrangeret af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000. Opskriften på succesen lyder: En god stak engagerede frivillige, 4 håndfulde lækre opskrifter og en sjat lærerige aktiviteter krydret med masser af madglæde.
”Jeg synes, det er sjovt at lave mad, og så får man nye venner.” Sådan beskriver langt størstedelen af de mange børn deres oplevelse hos Madskoler. At Madskoler giver mod på mad såvel som smag for madlavning ses også af forældreevalueringen idet 91% af forældrene fortæller, at deres børn har smagt på nye fødevarer, ligesom 78 % af forældrene forventer, at børnene begynder at lave mere mad derhjemme efter at have været på Madskole.
Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og landsdækkende koordinator for Madskoler siger:
”Jeg glæder mig utrolig meget over, at vi har kunne vise så mange børn, at det der med mad er sjovt. For det er sjovt at lave mad! Og når man så ovenikøbet laver maden i selskab med motiverende frivillige og en masse nye kammerater, så skabes der magi både i og hen over gryderne.”
At køkkenmagien kan ende op i nye venskaber, bekræftes af 62 % forældrene. Det er dog ikke kun børnene, der får noget værdifuldt ud af en uge hos Madskoler – det gør de frivillige instruktører også: 96 % af dette års frivillige instruktører fortæller, at de har fået en fantastisk oplevelse med børn, mad og motion. Henrik Dalum, formand for børne- og ungdomsorganisationen 4H, glæder sig også over årets flotte evalueringsresultater såvel som den opnåede milepæl på 25.000 børn siden Madskoler startede:
”Det giver blod på tanden til at arbejde for mange flere Madskoler i fremtiden, så endnu flere børn kan komme med. Men vi kan kun lave de Madskoler, der er frivillige til, så jeg kan kun opfordre til, at man tilmelder sig, hvis man går med en mad-underviser i maven.”
Madskoler varer en uge og foregår i dagtimerne – primært i sommerferien. På en Madskole er madlavningen i fokus, men motion, sundhed, ernæring og madspild er også helt centrale emner. Og netop den kobling glæder Anders René Jensen, indkøbsdirektør i REMA 1000:
”Vi er glade for at kunne støtte op om, at børn lærer om maden såvel som det at undgå, at maden ender i skraldespanden.”
Børnenes nyerhvervede viden når også hjem i familierne, hvilket bl.a. ses ved at 34 % af forældrene siger, at familien efterfølgende er blevet mere bevidst om madspild. Det glæder Anne Arhnung, adm. Direktør i Landbrug & Fødevarer:
”Vi ved fra vores egne undersøgelser, at børnefamilierne gerne undgå madspild, men smider mere mad ud end andre forbrugergrupper. At børnene har en viden om madspild betyder, at de kan bidrag til kampen mod madspild i hjemmet.”