Ny undersøgelse: Børn vil gerne være med til at lave mad

Ny undersøgelse: Børn vil gerne være med til at lave mad

Børn vil gerne lave mere mad sammen med deres forældre. Det viser en ny analyse, som Analyse Danmark har lavet for Landbrug & Fødevarer.

Der risikerer at blive trængsel i køkkenet derhjemme. I hvert fald vil børn og unge gerne være med til at lave mad. Det viser en ny analyse, som Analyse Danmark har lavet for Landbrug & Fødevarer.

Analysen viser, at 54 pct. af børn i 4.-6. klasse gerne vil bage mere kage, brød og boller sammen med deres forældre, mens 51 pct. gerne vil lave mad sammen med deres forældre. 

Det glæder Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og koordinator for projekt Madskoler, der arrangeres af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og Rema 1000:

"Ud fra analysen kan vi se, at børn helt generelt gerne vil lave mad derhjemme. Det kræver dog typisk en vis tids- og energimæssig investering for forældrene, hvis barnet er uvant med at være i et køkken. Her kan Madskoler være med til at give den basisviden, der gør, at barnet hurtigere bliver en reel hjælp i køkkenet frem for en hæmsko," siger hun.

Stor tilfredshed med Madskoler
Madskoler er et populært projekt, og for de knap 1.800 børn, der har været afsted på Madskole i år, var ugen fyldt med masser af sjov og gode oplevelser. Ifølge forældreevalueringen, der netop er blevet offentliggjort, har over 95 pct. af børnene haft en god eller rigtig god oplevelse på årets Madskoler. Samtidig angiver 85 pct. af forældrene, at barnet er blevet mere bevidst om mad og sundhed efter at have været på Madskole. 

Henrik Dalum, der er formand for 4H, er glad for årets resultat:

"Vi har haft positive tilbagemeldinger i mange år. Det er dejligt at se, at vores arbejde med at udvikle Madskoler på baggrund af respons fra deltagere, forældre og frivillige instruktører fortsat sikrer, at børnene får en god oplevelse, og at forældrene er tilfredse," siger han.

Evalueringen viser desuden, at det ikke blot er børnene, der bliver mere bevidste om at spise sundt og varieret efter en uge på Madskole: Knap 35 pct. af forældrene angiver, at hele familien er blevet mere bevidste om at spise sundt og varieret, efter at barnet har været på Madskole.

"Vi kan ikke andet end at være stolte af, at Madskoler også skaber grobund for en sund livsstil i børnenes familier," siger Henrik Dalum.

Målet med Madskoler er bl.a. at give børn gode oplevelser med mad og motion samtidig med, at de har det sjovt. Og det er tilsyneladende én af de ting, Madskoler gør rigtig godt: Hele 95 pct. af forældrene angiver, at børnene har haft en sjov Madskoleuge, og 78 pct. af forældrene forventer, at deres børn vil lave mere mad derhjemme efter Madskolen.

"Det er rigtig positivt, at så mange børn gerne vil lave mere mad sammen med deres forældre. Mad er noget, man er sammen om at opleve og glædes ved. Så uanset, om man har været på Madskole eller ej, vil jeg opfordre til at give den gas og invitere børnene med i køkkenet," siger Line Munk Damsgaard.

Langt de fleste Madskoler afholdes i sommerferien, men der afvikles også enkelte Madskoler i efterårsferien. Madskoler varer en uge og foregår i dagtimerne. På Madskolen er madlavningen i fokus, men motion, sundhed og ernæring er også helt centralt. Det er 14. år i træk, der afholdes Madskoler. 58,8 pct. af deltagernes forældre har deltaget i evalueringen af dette års Madskoler.

Læs mere om Madskoler på: www.madskoler.dk

For mere information, kontakt:
Line Munk Damsgaard, ernæringschef i Landbrug & Fødevarer, tlf.: 27 24 56 22 eller mail: lda@dk eller Linda Gjaldbæk Hansen, pressekonsulent i Landbrug & Fødevarer, tlf.: 26 84 28 80 eller mail: lgjh@lf.dk