Madskoler er blevet en bevægelse

Madskoler er blevet en bevægelse

Hele 133 og dermed flere Madskoler end nogensinde inviterer i år børn ind til kokkegryderne. Talrige steder er det lokale, der selv henvender sig om at få lov at oprette skoler.

 

Hvordan skærer man en kylling ud, hvordan bager man brød og hvorfor er det vigtigt at få grøntsager på tallerkenen?

Det og meget mere lærer 8-12-årige børn om på de danske Madskoler, der i år slår rekord i antal. Foreløbigt er 133 skoler registreret rundt om i landet, og flere kan stadig komme til.


”Madskolerne har sprængt alle rammer i år. Vores mål var at nå op på 120 skoler, men det er vi nu langt over,” siger Line Damsgaard, projektkoordinator for Madskolerne, som gennemføres i et samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, 4H og REMA 1000.

”På mange måder er det gået hen og blevet lidt af en bevægelse. Ikke sådan forstås, at det kører helt selv, men der er kommet en del stordrift ind i det siden vi begyndte med 6 madskoler i 2006. Mange steder henvender folk sig selv til os, fordi de gerne vil lave en madskole. Og flere af dem er populære. Vi oprettede på for nyligt en i Glostrup kl. 10 og 10 minutter senere var den fyldt,” siger Line Damsgaard.

Hun regner med, at der i år bliver plads til knap 2.000 elever rundt om i landet på skolerne, der tager en uge. Foreløbig er omkring 1.500 pladser besat, så der er stadig masser af muligheder.

Nye skoler i Aalborg oprettet af lokal initiativtager. To af de nye skoler på 2013-listen ligger i Aalborg og blev netop oprettet, fordi en lokal person for et par måneder siden tog initiativet.

”Jeg var selv en af dem, der tænkte, at vi skal da også have madskoler oppe hos os,” siger Tor Klarskov H. Nielsen, der nu er koordinator for en madskole i uge 27 på Vesterkær Skole og en i uge 28 på Sønderbro Skole.

Han var med til at arrangere to madskoler i Rønne i 2010 og 2011 og var meget begejstret over erfaringerne.

”Som jeg ser det, har vi et kompliceret system med fastfood, mærkning på fødevarer og en jungle af viden om mad. Her er der en mulighed for at give de unge mennesker nogle sunde vaner og lære dem basale, men vigtige ting om madlavning. Derudover har jeg en bachelor i ernæring og sundhed, og det her var en god måde at italesætte teorier og samtidig prøve det af,” siger Tor Klarskov Nielsen.

Fakta:
Madskolerne varer en uge og foregår primært i skolernes sommerferier. Pointen er, at børn lærer at lave mad, de lærer om sunde kostvaner og de 8 kostråd og får samtidig motion og lærer, hvorfor det er vigtigt at holde sig i gang. På sin vis er det madlavningens svar på de fodboldskoler, som DBU arrangerer rundt om i landet i skoleferierne.

Aldersgrænserne varierer rundt om i landet. Skolerne er primært for de 8-12årige, men der kan være undtagelser, så tjek lokalt.

Der er i øjeblikket stadig gode muligheder for at få plads på madskoler rundt om i landet. Særligt i:

  

  • Holbæk
  • Højby
  • Thisted
  • Hurup
  • Viborg
  • Randers
  • Sæby
  • Hjørring