Direktør smed jakken og tog på Madskole

Direktør smed jakken og tog på Madskole

Landbrug & Fødevarers direktør Søren Gade tog med på Ny Vesterbro Madskole for selv at lave mad sammen med børnene og for selv at se nærmere på skolerne, der aldrig har været mere populære, end de er i år.

En stribe æg fordeler sig over bordet, som det passer dem. To blus med kyllingefileter varmer sig lidt derfra, mens tomater, bønner og andet godt bliver skåret ud på skærebrættet. Fire kogeøer på øverste etage af Ny Vesterbro Skole summer, som var vi midt i skoleåret, men gangen udenfor og resten af skolen er elevforladt og vidner om, at det er skoleferie i øjeblikket. Det holder dog ikke Mathias Vilsøe på 11 år og Benjamin Thill på 9 år fra at være blandt de 20 elever, der er tilmeldt denne udsolgte madskole på Ny Vesterbro Skole i København.

”Min mor fortalte mig om madskoler, fordi jeg i forvejen laver mad derhjemme hver dag. Og jeg ville gerne med, for det lød sjovt,” fortæller Benjamin Thill inden Mathias supplerer:

”Min mor satte mig på en madskole fordi hun syntes jeg var halvkræsen,” siger han.

Var du det?

”Ikke mere,” svarer han.

Rekordmange i år 
Netop dette, at give børnene smag for mad, er en af pointerne med at afholde Madskolerne, der bliver arrangeret af Landbrug & Fødevarer sammen med børne- og ungeorganisationen 4H, og som i år sætter rekord med mere end 100 styks fordelt over hele landet – primært i sommerens skoleferier. Her får børn mulighed for at lære om kost og motion på en sjov og aktiverende facon, hvor de selv laver mad, og samtidig har masser af fælles aktiviteter. De går der i fem dage, og denne dag har de fået besøg af Søren Gade, direktør i Landbrug & Fødevarer, der også selv hjælper til ved kogeøerne.

”Hvis der havde fandtes madskoler, dengang jeg selv var ung, er der slet ingen tvivl om, at jeg selv havde deltaget på en af dem. Jeg husker tydeligt de madkurser, jeg selv havde som ung. Det foregik som madlavningskurser om aftenen via ungdomsskolen, men jeg har haft glæde af dem hele mit liv,” siger Søren Gade, da han tager en kort pause fra en af bradepanderne, hvor små tyve forme er ved at blive fyldt med en blanding af fuldkornsdej, broccoli og løg. Selv er han klædt i en grøn Madskole T-shirt, der er trukket udenpå den hvide skjorte.

”Det her er jo et bevis på, at børnene er interesseret i ordentlig mad,” siger han og kigger rundt.
”Det handler om, at det er nemmere at spise sundt og får grundlagt nogle gode vaner, når man gør det tidligt, og der er jo ingen tvivl om, at der er et behov for skolerne, som ikke bliver dækket kommunalt. Konceptet med både mad og motion er jo helt forrygende,” siger Søren Gade.

Børnene får mere lyst til at lave mad generelt
Han vender tilbage til bagepladen og spørger retorisk Benjamin Thill:

”Tror du ikke, det ser fint ud nu?” da den sidste bageform er fyldt. Benjamin nikker. Lidt derfra står Line Damsgaard, der er projektleder for Madskolerne. Hun glider selv frem og tilbage imellem de fire kogeøer og spørger børnene ind til lidt af hvert, da roen har sænket sig, og de alle sidder om bordet for at spise den mad, de netop har lavet. Hun inviterer dem alle hjem til hende for at lave mad, hvis de har lyst. For det smager godt, det de har lavet. Straks efter er der en, der spørger, hvor hun bor. Line Damsgaard smiler. Og det har hun også grund til.

”Skolerne har aldrig været så populære, som de er nu. Vi lavede en undersøgelse sidste sommer, der netop med al tydelighed viser, at børnene i høj grad tager det, de oplever, til sig, og endnu bedre: At de tager det med sig hjem og får mere lyst til at lave mad generelt,” siger Line Damsgaard til foodculture.dk.

Undersøgelsen hun omtaler, var en spørgeskemaundersøgelse, der blev foretaget sidste sommer. Her svarede 87 pct af forældrene, der havde haft et barn på madskole, at den unge madskoledeltager fik større interesse for at lave mad derhjemme, efter at have været på Madskole. Desuden svarede 79 pct. at deres barn efter Madskolen er blevet mere bevidst om sundhed, ernæring og vigtigheden af fysisk aktivitet.

 

Madskolernes sponsorer
Madskolerne er i 2012 støttet af Andelsfonden, Bornholms Andelsmejeri, BornPoultry, Danish Crown, Dansk Akvakultur, Danske Æg, Dansk Gartneri / GAU, Fællesfonden mellem Søren Christian Sørensen og hustrus Minde-fond og Foreningen af jydske Landboforeninger, Gasa Nordgrønt, Hamonoya, Mejeriernes skolemælksordning ved Mejeriforeningen, Rosendahl, Rose Poultry, Skovdal & Skovdal.