100 Madskoler melder klar

100 Madskoler melder klar

Der bliver gang i køkkenerne på rigtige mange danske skoler denne sommer. I sidste uge meldte skole nr. 100 sig som arrangør af en Madskole, hvor børn på 8-12 år kan tage en uge med undervisning i madlavning, sunde kostvaner og motion.

1.600 børn får i år mulighed for at lave sund mad, dyrke motion og lære om gode kostvaner, når organisationerne 4Hog Landbrug & Fødevarer sætter ny rekord og slår køkkendørene op til foreløbig 100 Madskoler.
Foreløbig er der omkring 20 nye skoler med i Madskole-feltet, og i Landbrug & Fødevarer forventer madskole-koordinator Line Damsgaard, at yderligere et par stykker melder sig. Hun glæder sig over den store interesse fra både børn og de frivillige voksne, som kører skolerne.

"Vi oplever større søgning til Madskolerne år for år, og det tror jeg skyldes, at vi har et tilbud, som er ret unikt. I skolerne og i mange hjem er madlavningen kørt lidt ud på et sidespor, men vi kan mærke, at børnene gerne vil vide, hvor maden kommer fra, og hvordan den tilberedes, så derfor har vi et populært koncept," forklarer Line Damsgaard.

Sidste år blev der holdt 89 Madskoler, og i år forventer Line Damsgaard at nå op på i alt 115 skoler. Foreløbig er de første 850 tilmeldinger i hus, og i løbet af maj og juni bliver der formentligt fuldt hus, så Madskolerne i år når op på 1.600 deltagere.

"Vi når i år endnu bredere ud med Madskolerne, og det betyder meget for os, at vi kan tilbyde Madskoler så mange steder rundt i landet. På sigt vil vi gerne endnu længere ud, så det er meget positivt, at vi har vokseværk i år," siger Line Damsgaard.

Pædagogisk samarbejde
Som noget nyt afholdes Madskolerne i år på udvalgte steder i samarbejde med pædagog-assistent uddannelsen. Konkret indebærer samarbejdet, at de studerende kommer ud på skolerne og oplever, hvordan maden kan bruges som pædagogisk redskab. Forud for det indgår Madskolerne i en periode som en del af undervisningen, så pædagogassistenterne kan dygtiggøre sig i formidling gennem mad og måltider.

Projektet er støttet af Nordea-fonden med 1,5 mio. kr. og indebærer, at der oprettes ca. 25 nye Madskoler, og for Line Damsgaard bliver det nye samarbejde en spændende udvidelse af Madskole-ideen.
"Vi forventer, at kombinationen af frivillige instruktører og studerende med en uddannelse kan løfte niveauet og være med til at give børnene en endnu bedre oplevelse derude - for i sidste ende handler det om at give dem en god uge med fokus på mad og sunde kost- og motionsvaner," siger Line Damsgaard.

Madskolerne blev første gang afholdt i 2004. Siden er konceptet udvidet med Etniske Madskoler, som er et integrationsprojekt og Ungdomsmadskoler, som retter sig mod unge i alderen 13-15 år.

 

Madskolernes sponsorer
Madskolerne er i 2012 støttet af Andelsfonden, Bornholms Andelsmejeri, BornPoultry, Danish Crown, Dansk Akvakultur, Danske Æg, Dansk Gartneri / GAU, Fællesfonden mellem Søren Christian Sørensen og hustrus Minde-fond og Foreningen af jydske Landboforeninger, Gasa Nordgrønt, Hamonoya, Mejeriernes skolemælksordning ved Mejeriforeningen, Rosendahl, Rose Poultry, Skovdal & Skovdal.