Madskoler klar til børn og unge i sommerferien

Madskoler klar til børn og unge i sommerferien

Årets Madskoler slår i denne uge dørene op, og omkring 2000 børn og unge vil i løbet af sommerferien få mulighed for at lære mere om sund mad, kost og ernæring på de 126 Madskoler i hele landet.

 

Selv om klokken er ringet ud for sidste gang for dette skoleår, vil der stadig være stor aktivitet i skolekøkkenerne rundt omkring i landet. For 11. år i træk afholdes der Madskoler over hele Danmark i løbet af sommerferien, og igen i år kan børn og unge i alderen 8-12 år bruge en uge på at lære om sund mad, kost og motion på en sjov og aktiverende måde. Madskolerne afholdes i samarbejde mellem Landbrug & Fødevarer, 4Hog REMA 1000, men er drevet af frivillige på de forskellige skoler.

- Madskole er blevet en god fast sommertradition mange steder, og rigtig mange børn og unge vælger at bruge en uge på Madskole. Det er vi naturligvis rigtig glade for, og vi er heldigvis ikke alene. Vores evalueringer fra 2013 viser, at 96 pct. af børnene synes det er sjovt at gå på Madskole, og at 97 pct. af forældrene har gode erfaringer med at have børn på Madskole, siger Line Damsgaard, projektkoordinator for Madskolerne i Landbrug & Fødevarer.

 

Hun mener, at Madskolerne kan være en del af en forebyggende indsats overfor overvægtsproblemer hos børn og unge.

- Udviklingen i andelen af overvægtige har de seneste år været stigende. Overvægtsproblemerne ses ikke kun blandt voksne, men også i stigende grad blandt børn. Konsekvenserne for det enkelte barn er store - både på det psykiske og fysiske plan. Forebyggelse er nøgleordet og indsatsen skal sættes ind tidligt, og det er noget af det vi arbejder med på Madskolerne: At give hvert enkelt barn en viden om sund mad og motion, siger Line Damsgaard og understreger samtidig, at Madskolerne ikke er et slankeprojekt, men en sommeraktivitet, hvor alle børn er velkomne.

 

Ud over at blive mere hjemmevant i et køkken, lærer deltagerne på Madskolen om Nøglehullet og de officielle kostråd, så de i løbet af deres uge på Madskole får både praktisk erfaring i køkkenet og viden om sund kost.

- Det skal først og fremmest være sjovt at gå på Madskole. Derfor leger vi viden og praktisk erfaring ind. Vores mål er at få børn til at smage på nye ting, blive mere hjemmevante i et køkken og samtidig blive lidt mere klar over, hvad det er sundt at spise. Det har været vores mål siden vi startede med 6 Madskoler i 2004, og det er det stadig, selv om der gået 11 år og vi er vokset til 126 Madskoler, slutter Line Damsgaard.

 

Madskolerne finder sted over hele landet i fra uge 27-32 i sommerferien. Læs mere og find ledige pladser.