At være Madskoleinstruktør

At være Madskoleinstruktør

Som frivillig instruktør på en Madskole får du mulighed for at få en uforglemmelig oplevelse sammen med madglade børn og andre engagerede frivillige. Ligesom du får mulighed for at afprøve teori i praksis. Du vil være med til, at børn i alderen 8-12 år får viden om madlavning, sund mad og motion på en sjov, lærerig og aktiverende måde. 

 

Princippet for oprettelse af Madskoler er, at vi afholder Madskoler der, hvor minimum tre frivillige kan og vil stå for det i samme område og uge. Det er derfor forskelligt fra år til år, hvor vi afholder Madskoler. Hvert år afholder vi mere end 100 Madskoler fordelt over hele Danmark. Det er antallet af instruktør-tilmeldinger, der afgør, hvor mange Madskoler vi opretter. Ligesom vi opretter Madskoler løbende i takt med, at vi får tilmeldinger fra frivillige ind.

 

På alle vores Madskoler løfter instruktørerne i flok. Arbejdet som instruktør består hovedsageligt i at instruere børnene i madlavning og aktivere dem gennem lærerige lege. Herudover skal der formidles viden om sundhed, kost, hygiejne og fysisk aktivitet til børnene. Der vil desuden være en række praktiske opgaver som fx indkøb, oprydning og information til forældre. Der er også plads til sjove indfald, skøre idéer og hygge med børnene. 

 

Hos Madskoler udvikler vi hvert år opskrifter og materiale, som danner rammen for ugens aktiviteter.

 

På hver Madskole er der typisk 3-5 frivillige instruktører, hvoraf én udnævnes til at være kontaktperson og én udnævnes til at være økonomiansvarlig. Inden Madskolen begynder skal instruktørgruppen mødes (mindst 2 gange) for at lære hinanden at kende, få forventningsafstemt samt lavet aftaler om hvem der har ansvar for hvad i løbet af ugen. Til disse møder har du også mulighed for at komme med idéer og sætte dit personlige præg på selve ugen. Hvordan de enkelte opgaver i forbindelse med planlægningen og gennemførelsen af Madskolen bliver fordelt, afgøres i instruktørgruppen.


Alle instruktører på Madskoler arbejder frivilligt, hvilket er en forudsætning for, at Madskoler kan etableres.

 

Som frivillig instruktør på Madskoler får du

  • En fantastisk oplevelse med børn, unge, mad og motion
  • Mulighed for at bidrage til børns sundhed, madglæde og mad interesse
  • Et netværk med andre engagerede frivillige
  • Landsdækkende instruktørkurser
  • Madbogen, der er fyldt med en masse gode opskrifter
  • Et forklæde og en kokkehue
  • Bevis for din deltagelse, der kan bruges til dit CV
  • Styrkede planlægnings- og formidlingsevner samt erfaring og kompetencer inden for bl.a. pædagogik, didaktik, ernæring, hygiejne, madlavning, måltidsplanlægning, fysisk aktivitet

Det kræver ingen særlig baggrund eller specifikke kompetencer at blive frivillig instruktør på Madskoler.


Det vigtigste for os er

  • at du har lyst og mod på at give børn gode oplevelser med mad,
  • vil lave mad sammen med børn,
  • vil lære børn om mad, madlavning og sundhed,
  • vil indgå i et team med andre frivillige
  • og at du kan afse tiden det kræver at få planlagt og gennemført DIN Madskole.

Du skal være over 18 år for at være frivillig instruktør på Madskoler. Er man under 18 år, kan man være hjælper i nogle dage på Madskolen, eller hele ugen hvis der er behov for det.

 

Afholdelsen af Madskoler foregår på skoler rundt omkring i landet. Hvor der præcist etableres Madskoler afhænger af, hvor der er frivillige. Vi ønsker at etablere Madskoler så mange steder som muligt i Danmark, så tøv endelig ikke med at kontakte os, hvis der endnu ikke er etableret en Madskole i nærheden af dig. 

 

  • Madskoler afholdes i de to første uger af skolernes sommerferie. 
  • '3 dage med Madskoler' afholdes i efterårsferien (uge 42).

 

Instruktører på en Madskole deltager mandag til fredag i tidsrummet 8.00/8.30-16.00/16.30. Børnene er på skolen 9-15.30. Instruktører og børn på '3 dage med Madskoler' deltager mandag til onsdag.

 

Forud for gennemførelsen af din Madskole / '3 dage med Madskoler', vil der være mindst 2 møder med dine medinstruktører, ligesom du skal forvente at bruge tid på praktisk planlægning og indkøb.

Vores instruktører melder om gode men også lidt hårde dage, hvor man godt kan være træt (på den gode måde), når man kommer hjem fra en dag på Madskole. Vi anbefaler derfor, at der ikke planlægges alt for mange andre ting de dage, hvor din Madskole afholdes.

Der er god mulighed for at lave din helt egen Madskole i lige netop din by. Vi ønsker at etablere Madskoler alle de steder i landet, hvor vi kan finde frivillige instruktører. Ønsker du at være med til at arrangere Madskoler i din by, hører vi meget gerne fra dig. Måske kan du selv samle instruktører nok, hvis ikke hjælper vi dig naturligvis gerne med dette.


Se desuden mange flere spørgsmål og svar her.

 

Ønsker du at tilmelde dig som frivillig instruktør skal du udfylde formularen her på hjemmesiden.

 

Når du har tilmeldt dig som frivillig, vil du blive kontaktet af en lokal 4H konsulent. 4H konsulenterne har overblik over instruktør-tilmeldinger, sammensætter instruktørgrupper og opretter Madskoler.

 

Har du brug for at høre mere?

Har du spørgsmål som du ikke finder svar på her på siden, er du velkommen til at kontakte din lokale 4H konsulent eller skrive til hovedkontoret . Vi er altid klar til at hjælpe!

Midt- og nordjylland

Louise Voldum Lanng

29218247

lovl@4h.dk

Sydjylland og Fyn

Sjælland, Lolland og Falster

Bornholm

Anna Orheim H. Jensen
2485 4903

aoj@blf.dk

Madskolers hovedkontor

  • Line Munk Damsgaard, landsdækkende koordinator
  • Mathilde Nilsson, studentermedhjælper
  • Kathrine Pontoppidan, studentermedhjælper

2425 7456

madskoler@4h.dk