Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.madskoler.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Gitte Laub Hansen, Projektkoordinator/ Ph.D. i Human Ernæring, Kræftens Bekæmpelse

Børn skal have fingrene i farsen!

Helst så jeg at madskoler var helt overflødige – det er jo en mærkelig udtalelse fra en nyslået madskole-ambassadør. Visionen må være, at alle børn får elementære madlavningsfærdigheder med hjemmefra sammen med lysten til at smage ny mad og forudsætningerne for at kende og sætte pris på sund og lækker mad.

Men verden er at lave. For ikke så længe siden så jeg tv med Jamie Oliver på mission for at forbedre skolemaden i USA. Verdens mægtigste land, med de ”mægtigste” mennesker, men med det mindste kendskab til mad. Tænk engang, skolebørnene kendte ikke tomater og vidste ikke hvordan en kartoffel så ud. Men når det kom til ketchup og pommes frittes, så var de helt med igen. Måske er det noget jeg bilder mig ind, men så galt står det alligevel ikke til i Danmark – eller gør det?

Hvis videnskabelige undersøgelser kunne vise en direkte sammenhæng mellem ringe kendskab til mad og risikoen for svær overvægt, burde vi piske hele befolkningen med porrer indtil, de kendte navnene på alle grønsager!

Men den slags porre-pædagogik er jeg alligevel ikke tilhænger af. Så er madskoler meget bedre. Et af de pædagogiske kneb Jamie benyttede var netop, at lære cremen af amerikansk ungdom, hvad maden kommer af og hvordan de selv kan lave mad. Han lærte også børn at smage på maden.

Belønningen ved at kunne lave mad til andre er mere end dobbelt. Der er både stolthed ved at mestre teknikken, glæden ved at kunne glæde andre med et dejligt måltid mad og kunne spise det sammen med dem. Maderkendelser og gode oplevelser med at lave og smage mad, gør børn sultne på god og sund mad. Madskoler kan give sjove og lærerige oplevelser og kompetencer for livet!

Derfor er jeg madskole-ambassadør!