Hvad er Madskoler?

Madskoler er for børn i alderen 8-12 år.

Madskoler arbejder for bedre Madkultur. Børn og unge får viden om sund mad, kost og motion på en sjov, lærerig og aktiverende måde, så børnene har lyst til at fortsætte det, de har lært, når Madskolen slutter. Og hvem ved - måske kommer de hjem med inspiration til forældrene.

Madskoler foregår i dagtimerne, hvor børn og unge bruger en uge af deres skoleferie på at lave mad, lære om kost og dyrke motion. Der bliver også tid til at lege, tilberede mad til et festligt arrangement for forældrene og måske til at tage på ekskursion.

Formålet med Madskoler er, at børnene:

  • møder produkter og fødevarer fra dansk landbrug
  • får værktøjer til at gøre varieret kost til et naturligt valg
  • har gode oplevelser med mad, madlavning og motion
  • har det sjovt
  • lærer 4H (bedre) at kende

Den officielle aldersgrænse for Madskoler er 8-12 år, men kan variere Madskoler imellem.

Alle instruktører er frivillige. Du kan se en film om vores frivillige instruktører her.

Madskoler arrangeres af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer, og REMA 1000.
Udover almindelige Madskoler findes der også Etniske Madskoler, Ungdomsmadskoler og '3 dage med Madskoler'.

Hvor og hvornår
Madskoler bliver holdt i skolekøkkener i hele landet. Se kortet over Madskoler her.

Madskoler foregår i dagtimerne mandag til fredag. Det præcise tidsrum, de enkelte Madskoler afholdes, besluttes af de frivillige instruktører. Langt de fleste Madskoler afholdes mandag til torsdag fra kl. 9.00 til kl. 15.30 og fredag fra kl. 9.00-14.30. Hertil kommer familiearrangementet, der typisk afholdes torsdag eller fredag eftermiddag.

Senest en uge inden Madskolen starter, sender de frivillige instruktører et deltagerbrev med nærmere information omkring tider og pakkeliste.

Klik på de enkelte Madskoler på kortet og se mere om de enkelte Madskolers tidspunkter, placering og tilmelding.

Aktiviteter på en Madskole
På alle Madskoler er madlavning, motion og et familiearrangement faste elementer. Madskolen indeholder undervisning i ernærings- og sundhedsrelaterede emner, der tager udgangspunkt i Fødevarestyrelsens officielle anbefalinger.

Programmet på de enkelte Madskoler kan variere alt efter de frivillige instruktørers ønsker og interesser. Du kan se et eksempel på et ugeprogram her.

Film om Madskoler
Nedenfor kan du se en række film omkring Madskoler og høre Madskolebørnene fortælle om, hvad de har lært.

 

Temaerne på Madskoler er forskellige fra år til år. I 2017 var bl.a. Fødevarestyrelsens ernæringsmærke, Nøglehullet, et af årets temaer, og i 2021 var temaet 'Mad fra hele verden'. 

Som en del af REMA 1000s støtte til Madskoler, er det Per Thøstesen, fodboldlandsholdets kok, der hvert år udvikler opskrifterne til Madbogen, der bruges på Madskoler.

Madskolers historie
Madskoler blev afholdt som et pilotprojekt 6 steder i landet i 2004 og var en succes med ca. 120 deltagende børn. I 2006 startede et nyt projekt kaldet Etniske Madskoler, og Ungdomsmadskoler startede i 2007. Siden 2004 er antallet af Madskoler steget stødt, og i dag afholdes der hvert år over 100 Madskoler rundt omkring i landet.

Mere information
Se ofte stillede spørgsmål og svar. Ønsker du at blive frivillig instruktør på en Madskole, kan du tilmelde dig her.