Mormor mad med et tvist

Boller i karry, hønsekødsuppe og Ama’rmad med gnavegrønt, er alt sammen eksempler på de retter børn og frivillige laver på dette års Madskoler. Menuen i år står nemlig på mormor mad anno 2022.

Der er godt gang i skolekøkkenerne landet over. Knap 70 steder afholdes denne sommer Madskoler, hvor børn tager grydeskeen i egen hånd og smider forældrene ud af køkkenet. Sammen med en gruppe frivillige instruktører bruger børnene 5 dage i køkkenet. Her bliver der hakket, stegt og bagt, følt, duftet og smagt.

På opdagelse i mormors kogebog
Temaet for årets Madskoler er ”mormormad med et tvist”. Madskoler sætter fokus på madkultur og gode smagsoplevelser, og i år er hovedfokus at modernisere en række velkendte retter og gøre dem lidt sundere – med mindre fedt, flere grøntsager og flere krydderier.

”Vi sender børnene på opdagelse i moderniserede og sundere versioner af de traditionelle danske retter, der passer til 2022. Her er det børnene selv, der står for madlavningen – under kyndig vejledning fra vores dygtige frivillige instruktører, selvfølgelig,” siger Line Munk Damsgaard, der er ernæringschef i Landbrug & Fødevarer og landsdækkende koordinator for Madskoler.

Baseret på frivillighed
Alle Madskoler er baseret på frivillig arbejdskraft. Præcis hvor og hvor mange Madskoler, der gennemføres fra år til år afhænger derfor af, hvor mange frivillige, der melder sig. Denne sommer bruger lidt over 300 frivillige 5 dage af deres sparsomme tid på at give børn gode, sjove og lærerige oplevelser med mad.

Sjovt og lærerigt
Madskoler arrangeres af foreningen 4H i et ikke kommercielt samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA 1000. Og selv om det er sommer og ferie, håber arrangørerne, at børnene også får lidt læring med sig.

”Vores mål er, at børnene på Madskoler har det sjovt samtidig med, at de lærer om vigtige emner som mad, sundhed og madspild,” siger Henrik Dalum, formand i 4H.

Meget mere Madskoler
Allerede nu er planlægningen af efterårsferiens ”3 dage på Madskoler” i gang. Vil du være med som frivillig, kan du tilmelde dig her. Ønsker du at få direkte besked, når der oprettes en Madskole i nærheden af dig, kan du tilmelde dig vores mailservice.

Seneste Nyt

Mormor mad med et tvist
25. jul, 2022, 01:08

Boller i karry, hønsekødsuppe og Ama’rmad med gnavegrønt, er alt sammen eksempler på de retter børn og frivillige laver på dette års Madskoler. Menuen i år står nemlig på mormor mad anno 2022.


Kender du en madglad frivillig til Madskoler?
18. maj, 2022, 10:05

Masser af madglæde, masser af madmod og masser af gode oplevelser! Det er opskriften når Madskoler til sommer slår dørene op for de mange madglade børn rundt om i landet. Lige nu kæmpes der for at få de sidste brikker på plads, så flest mulige børn kan få muligheden. Og vi har brug for DIN hjælp!


Hjælper børnene i deres udvikling med mad
28. mar, 2022, 03:13

Zarina Drejer har været frivillig hos Madskoler i fire år. Det er den store glæde ved at hjælpe børn i deres udvikling med mad, der i flere år har fået hende til at melde sig som frivillig. Som madskoleinstruktør oplever Zarina en unik mulighed for at kombinere det faglige og personlige plan – og samtidig gøre en forskel for en masse børn.


Erfaring - personligt og fagligt
28. mar, 2022, 08:54

Gitte Klærke Olesen har igen i år tilmeldt sig som Madskoleinstruktør. Hun glæder sig lige så meget som børnene til at det bliver sommerferie og Madskoler skydes i gang. Som Madskoleinstruktør oplever Gitte, at hun gør en forskel for børnene og samtidig får rigtig meget ud af oplevelsen selv - på et fagligt såvel som personlig plan.


Madskoler 2022 – noget at se frem til
10. mar, 2022, 02:32

Madglade børn landet over venter i spænding for at se, om der kommer en Madskole til deres by til sommer. De første af sommerens Madskoler åbnes d. 20. april 2022 i tidsrummet 13.00-16.00. Hvor der oprettes Madskoler afhænger af, hvor der er frivillige, som vil være med til at give børn en madoplevelse for livet.