At være Madskoleinstruktør

Kan du lide at lave mad? Har du lyst til at lære børn om madlavning, fødevarer, sundhed og motion? Så bliv frivillig instruktør på en Madskole!

Hvert år deltager omkring 500 Madskoleinstruktører. Diversiteten blandt vores skønne instruktører er stor: Vi har både studerende, folk med fuldtidsarbejde, pensionister, forældre der tager på Madskole med deres børn og bedsteforældre der tager af sted med deres børnebørn.

Som frivillig instruktør på en Madskole får du en uforglemmelig oplevelse sammen med børn og er med til at gøre en forskel for 8-12 årige børn og unges viden om mad og ikke mindst kundskaber i forhold til mad. Samtidig får du erfaring og kompetencer inden for blandt andet ernæring, madlavning, måltidsplanlægning, pædagogik, fysisk aktivitet og didaktik.

 

Tilmeld dig her

Madskole frivillig

Hvad laver man som frivillig instruktør på en Madskole?

Arbejdet som instruktør vil hovedsagligt bestå i at instruere børnene i madlavning og aktivere dem gennem lærerige lege. Herudover er der brug for hjælp til at formidle viden om sundhed, kost, hygiejne og fysisk aktivitet til børnene.  Der vil desuden også være en række praktiske opgaver som fx indkøb, oprydning og information til forældre. Der er også plads til sjove indfald, skøre idéer og hygge med børnene. 

På hver Madskole er der typisk 3-5 frivillige instruktører, hvoraf én udnævnes til at være kontaktperson og én udnævnes til at være økonomiansvarlig. Inden Madskolen begynder, mødes instruktørgruppen som afholder et par (oftest 1-3) planlægningsmøder, hvor du har mulighed for at komme med idéer og sætte dit personlige præg på selve ugen. Hvordan de enkelte opgaver i forbindelse med planlægningen og gennemførelsen af Madskolen bliver fordelt, afgøres i instruktørgruppen.

Det får du ud af at være frivillig instruktør

Alle instruktører på Madskoler arbejder frivilligt, hvilket er en forudsætning for, at Madskoler kan etableres. Nedenfor kan du se, hvad du får ud af at være frivillig instruktør på en Madskole:

- En fantastisk oplevelse med børn, unge, mad og motion

- Styrkede planlægnings- og formidlingsevner

- Bevis for din deltagelse, der kan bruges til dit CV

- Mulighed for at deltage på landsdækkende instruktørkurser

- Mulighed for at udvide dit netværk

- En kæmpe mappe med en masse gode opskrifter

- Et forklæde

- Erfaring og kompetencer inden for bl.a.:

  • pædagogik
  • didaktik
  • ernæring
  • hygiejne
  • madlavning
  • måltidsplanlægning
  • fysisk aktivitet

Hvem kan blive frivillig instruktør?

Det kræver ingen særlig baggrund eller specifikke kompetencer at blive frivillig instruktør på en Madskole. Det vigtigste for os er, at du har lyst og mod på at lave mad sammen med børn. Du skal være over 18 år for at være instruktør på en Madskole. Er man under 18 år, kan man være hjælper i nogle dage på Madskolen, eller hele ugen hvis der er behov for det.

Hos Madskoler udvikler vi hvert år opskrifter og undervisningsmateriale, som danner rammen for ugens aktiviteter.

Hvor og hvornår?

Madskoler foregår i børnenes skoleferier (de fleste Madskoler afholdes i sommerferien) fra mandag til fredag. Børnene er på Madskole fra ca. kl. 9.00 til kl. 15.30. Som instruktør skal du forvente at have lidt længere dage end børnene.

Afholdelsen af Madskoler foregår på skoler rundt omkring i landet. Hvor der præcist etableres Madskoler afhænger af, hvor der er frivillige. Vi ønsker at etablere Madskoler så mange steder som muligt i Danmark, så tøv endelig ikke med at kontakte os, hvis der endnu ikke er etableret en Madskole i nærheden af dig. 

Tag din ven, kæreste eller kollega med på Madskole

Det er altid rart at kende de mennesker, du skal arbejde sammen med. Derfor kan det være en fordel at tage din ven, kæreste, kollega, studiekammerat eller lignende med under armen og sammen tilmelde jer som Madskole instruktører.

Lav din egen Madskole i din by!

Der er god mulighed for at lave din helt egen Madskole i lige netop din by. Som nævnt ovenfor ønsker vi at etablere Madskoler alle de steder i landet, hvor vi kan finde frivillige instruktører. Ønsker du at være med til at arrangere en Madskole i din by, hører vi meget gerne fra dig. Måske kan du selv samle instruktører nok, hvis ikke hjælper vi dig naturligvis gerne med dette.

Tilmelding og spørgsmål

Ønsker du at tilmelde dig som frivillig instruktør skal du udfylde formularen her på hjemmeside.
Har du spørgsmål kan du skrive en mail til: Madskoler@4h.dk

Film om at være frivillig på en Madskole

Vi har samlet nogle små film nedenfor, hvor en række frivillige instruktører fortæller om deres erfaringer, oplevelser og udbytte af at være frivillig på en Madskole.
Derudover er der også en kort film med fif til, hvordan man bedst kan forberede sig til at være instruktør.

Se film om hvad du kan få ud af at være frivillig instruktør på en Madskole

Se film fra '3 dage med Madskoler'

Se film vedr. projekt Madens Pædagogik med de Pædagogiske Assistent Uddannelser

Hvordan forbereder jeg mig bedst som Madskoleinstruktør?

COVID-19

Hos Madskoler er det vigtigt at det er en tryg og god oplevelse for både børn og frivillige. Vi lever naturligvis op til alle gældende retningslinjerne fra myndighederne. 
 
Læs nærmere omkring COVID-19 og håndtering i relation til Madskoler her.