Maden på Madskoler

Madbogen er udgangspunktet for børnenes køkkeneventyr på Madskoler. Bogen er fuld af gode opskrifter specielt udviklet til børn samt gode tips og tricks om madlavning, sundhed og råvarer, der kan gøre det sjovere og nemmere at lave mad. Alle børn, der deltager på Madskoler, får et trykt eksemplar af Madbogen med hjem.

Det er vores mål, at maden på Madskoler er sund og varieret. Som hovedregel er opskrifterne til hovedmåltiderne Nøglehulsmærkede, hvilket betyder, at de lever op til et eller flere krav for indhold af fedt, sukker, salt og kostfibre og fuldkorn. I en sund og varieret kost er der også plads til lidt til den søde tand - og det er der også tænkt på hos Madskoler.

På Madskoler opfordres børnene til at smage på maden, og vi ønsker at inspirere til at gøre sund og varieret kost til et naturligt valg. Under Madskolen vil dit barn være med til at tilberede store som små måltider med brug af alle basale madlavningsteknikker, og vi øver os også i at smøre en sund og nærende madpakke. Et gennemgående tema for Madskolen er madspild, som vi bestræber os på at undgå, samtidig med at vi lærer børnene om korrekt opbevaring af mad, hvordan man kan bruge rester, og hvad god planlægning betyder for at minimere madspild.

Opskrifterne i Madbogen er udviklet i et samarbejde mellem mesterkok Per Thøstesen og madlavnings- og ernæringskyndige fra Landbrug & Fødevarer. Tre børn, der tidligere har været på Madskole, er med til at teste og fotografere opskrifterne til det kommende års Madbog. 

Der udgives en ny Madbog hvert år, og de seneste års Madbøger er frit tilgængelige for alle interesserede børn og voksne og kan downloades som pdf herunder.

Madbogen 2021 var egentlig lavet til Madskoler 2020. Men grundet corona måtte vi vente med at gøre brug af de lækre opskrifter, som dette år tager udgangspunkt i mad fra hele verden. Prøv kræfter med Pakistanske butterdejspakker, Mexicansk quasadilla og mange andre lækre opskrifter.

Klik her for at downloade Madbogen 2021 (pdf)

Madbogen 2019


I Madbogen 2019 kan du finde en masse lækre, smagfulde og børnevenlige opskrifter, der udfordrer smagsløgene. Prøv blandt andet de populære Hulk-pandekager, mast kylling med ovnbagte kartofler og gulerødder eller wrappen med tun og avokado, der er perfekt til madpakken. I Madbogen er der også informationer om mælken, Nøglehulsmærket og fisken.

Klik her for at downloade Madbogen 2019 (pdf)

Madbogen 2019

Madbogen 2018


Madbogen 2018 indeholder børnevenlige opskrifter, der omfatter alt fra super-sommer-grød til de morgenfriske til rødspættefilet med æble og fennikelsauce til hyggelige aftenstunder. I Madbogen kan du også finde nyttige informationer om blandt andet koen, grisen, kyllingen og fisken.

Klik her for at downloade Madbogen 2018 (pdf)

Madbogen 2018

Madbogen 2017


Madbogen byder blandt andet på mange favoritter, herunder en af de helt store morgenmadshits, fodboldlandsholdets formidable favoritgrød samt de søde og kølige yndlingssnacks, kiwi-is med chokolade- og nøddeovertræk.

Klik her for at downloade Madbogen 2017 (pdf)

Madbogen 2017

Madbogen 2016


Madbogen 2016 indeholder opskrifter, som både er sunde og nærende, men der er også plads til søde indslag som ’Pigernes blåbærmuffins med jordbærsalat’. Derudover indeholder Madbogen 2016 også siderne ’Vidste du… ‘, hvor man kan læse og lære en masse om blandt andet grisen, mælken, ægget og nøglehullet.

Klik her for at downloade Madbogen 2016 (pdf)

Madbogen 2016

Madbogen 2015


Madbogen indeholder forskellige sunde forslag til blandt andet søde sager og livretter. De børn, der har været på Madskole i sommeren 2015, er blevet spurgt om, hvilke opskrifter de syntes var de bedste. Blandt de største hits var Per T’s pastapenne, Fiskefrikadeller og kylling i karry. Flere hundrede børn har lært at lave disse retter helt fra bunden samt fået muligheden for at sætte deres eget præg på, hvad man ellers kan tilføre opskrifterne af spændende krydderurter og grøntsager.

Klik her for at downloade Madbogen 2015 (pdf)

Madbogen 2015